Количка

Физалисът (Physalis peruviana)

Хит
Модел p531-L
Марка Лактофол
0
В наличност
6,31 лв.

Физалис

На нашият онлайн магазин ви представяме семена за физалис.

Физалисът (Physalis peruviana) е растителен вид, принадлежащ на семейство Картофови (Solanaceae), разред Solanales и клас Двусемеделни (Magnoliopsida).

От семената на физалисът ще поникне едногодишно растение, което има малки екзотични кръгли оранжеви плодчета, които са обвити в петделна чашка (шушулката, формирана от цветовете му). Много често плодовете на физалиса биват сравнявани с малки доматчета, заради физическата прилика на двата плода. Подобно на доматите, стъблото на физалиса е покрито също със власинки, а листата му имат яйцевидна форма.

Височината до която достига физалисът е 60 см. Видът Physalis peruviana е ядлив и известен като Бразилски Стафиди.

Можете да засеете семената на физалиса в не толкова богата на хранителни вещества почва, но задължително поливайте обилно, докато физалисът расте. Когато настъпи момента на цъфтежа (юли-октомври) можете да ограничите внасянето на вода в почвата, понеже по време на плодообразуването e добре да се поддържа по-суха пръст.

Приложение:

За пряка консумация

Годишност:

Двугодишно растение

Експозиция:

слънце

Сеитба за разсад:

февруари - март

Сеитба на открито:

май

Беритба:

август-септември

Разфасовка: 0.1гр.

 

Отглеждане

Директно засяване на семената на избраното място след последните пролетни слани или чрез предварително отглеждане на разсад. Използването на разсад е препоръчително, тъй като ще направи растенията по-устойчиви и ще удължи времето на плододаване. Подготвянето на разсада става около два месеца преди обичайното затопляне на времето с идването на пролетта. Оптималната температура за покълването на семената е 20-30 °С, като след поникването на младите растения, трябва да им осигурите силна светлина, до добре огряван от слънцето прозорец например. Като цяло подготвянето на разсада на физалиса наподобява това на домата.
Посейте семената сравнително плитко в почвата и ги поливайте внимателно, тъй като заради малките им размери може да потънат на дълбоко и растенията да не успеят да пробият до повърхността. Може да засадите няколко семена в едно контейнерче, но след поникването им ги разделете на самостоятелни стръкчета. Физалисът обича влагата, затова поливайте по малко младите растения винаги, когато забележите, че почвата започва да изсъхва.
След като разсадът е готов и няма опасност от сутрешни слани, е време растенията да бъдат засети навън. Подберете добре огрявано от слънцето място и засейте растенията на около един метър едно от друго. Физалисът не се нуждае от прекалени грижи. Плевене и поливане са напълно достатъчни, за да се радвате на красиви и плодовити растения. По време на цъфтежа и образуването на плодовете може да увеличите леко поливането и да подхраните с калий.
Плодовете се смятат за узрели и готови за консумация, когато започнат да падат по земята с вече изсъхналите шушулки. Дори тогава може да се съберат, извадят от чашките и оставят на сухо място, за да доузреят. Физалисът цъфти и дава плодове през цялото лято до късна есен, като събраните плодове могат да издържат няколко седмици, а в хладно помещение дори с месеци, без да влошат вкусовите си качества.

Напишете отзив
Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
Сходни продукти
Модули для Опенкарт 2.x - 3.x