Количка

Фотоселективните мрежи

Какво представляват фотоселективните мрежи

Фотоселективните мрежи са специално разработени цветни мрежи, които контролират растежа и качествата на растенията, чрез контрол на спектъра на светлината достигащ до тях. Тези мрежи се произвежда по патент на Ginegar (Израел), чрез многослойна технология на екструдиране със специални добавки. Мрежите пропускат инфрачервените лъчи, подобно на черната мрежа. Изключение от това правило са сивата и алуминиевата мрежи, които са подходящи за защита от измръзване и слана. Добри резултати при отглеждането под фотоселективни мрежи са получени при много растения, като див керевиз, магданоз, различни видове салати, босилек, копър, пипер, ягода, ябълка, праскова, десертно грозде, банан, цитрусови плодове, домат, краставица и др. Най-популярни са червената, перлената, жълтата и синята мрежи. Перлената мрежа предпазва растанията от листни въшки и мозаечна болест.

Резултати от употребата на фотоселективни мрежи

Наблюдавани резултати при отглеждане под червена мрежа:
Размерът и теглото на салати Айсберг са се увеличили с 30% и в допълнение не се наблюдава придобиване на кафяв цвят на листата.
Добивът от пипер се увеличава от 30% до 40%. Разликата в добива при пипер идва основно от качеството плодове, като размерите на плода се запазват същите.
Размерите на декоративните храсти в разсадниците е с около 30% по-голям, спрямо тези отглеждани под стандартна черна засенчваща мрежа.
Добивът при отглеждане на босилек под червена фотоселективна мрежа се увеличава до 20%.

Перлената мрежа доказано дава предимство на производителите:
При ябълките се намалява количеството на слънчево прегаряне на плода с повече от 80%;
При краставици и пипер се предотвратява появата на краставична мозайка (CMV), причинена от листните въшки;
При домат се предотвратява бронзовост (TSWV).

Няма добавени продукти в тази категория.

Модули для Опенкарт 2.x - 3.x