Количка

Разсад Маточина / Melissa officinalis

Хит
Модел 28
0
В наличност
5,12 лв.

Разсад Маточина / Melissa officinalis

На нашият онлайн магазин ви представяме разсад Маточина / Melissa officinalis

Маточина – билката, която помага за болестите от А до Я

Маточината е тревисто растение с меки, ароматни листа. Може да се възпроизвежда до 10 години на едно и също място; оцелява в зимни условия, но при много ниски температури и на открити площи измръзва. От маточина се приготвят чай, настойки, ароматни води, масла, използва се в кулинарията, включва се в козметични маски и компреси.

 

Как да познаем самата билка, растение

Видът на растението също е характерен: при подходящи външни условия то прави истински зелен облак от крехки стъбла и зелени листа, покрити с нежни белезникави власинки.

Цъфти през цялото лято с нежни, дребни цветове в розово-лилаво и белезникаво. Ако се чудите дали това е маточина, просто разтрийте с пръсти едно листо – достатъчно е да вдъхнете само веднъж.

Форми на приложение, ползи и действие

Използването на маточина е практически неограничено: много специалисти сочат на първо място убеждението си, че билката няма противопоказания. Тя може да се използва дори при новородени! Великият Парацел, който е считан за баща на съвременната фармакопея, неслучайно определя маточината като злато за растенията и най-доброто за лечение на сърцето, което земята някога е раждала.

Всяко съвременно изследване ще потвърди това определение. Великолепната маточина има спазмолитични, антимикробни и антидепресивни свойства. Препоръчват я при всякакви нервни заболявания, болести на сърцето и вяло храносмилане. Истински балсам е в приготвянето на лосиони и кремове за старееща и чувствителна кожа.

Най-популярното приложение на билката маточина е приготвянето на запарка или чай. До голяма степен при тази форма, както и при всяко друго приложение, лечебният ефект се дължи на ефирните й масла. Те се синтезират в нежните листа на растението и представляват около 0.33% от състава на клетъчните структури. Именно маслата осигуряват отпускащия, успокояващ ефект – те съдържат компонентите цитрал, цитронелал, гераниол, както и витамин С, дъбилни компоненти, органични киселини и смоли.

 

 

 

Напишете отзив
Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
Сходни продукти
Модули для Опенкарт 2.x - 3.x