Количка

Момордика (горчив пъпеш)

ПРОМОЦИЯ
Модел 705
Марка Флориан
0
В наличност
2,62 лв.-62 % 0,99 лв.

Момордика (горчив пъпеш)

На нашия онлайн магазин ви представяме момрдика (горчив пъпеш). Този сорт е едногодишен и е широко разпространен в екзотичните страни.

Момордиката е едногодишно растение и принадлежи към семейство тиквови. Широко е разпространена в тропическите области на Азия, Африка и Америка. В тези части на света нейните неузрели плодове са популярен зеленчук. Те са особено богати на полезни вещества - както хранителни, така и лечебни. Съдържанието на витамин С в тях е съпоставимо с това на лимоните. За готвене се използват неузрелите плодове. Характерното за тях е, че имат горчив вкус, но именно заради него се отглеждат. Поради тази причина плодовете му се наричат още горчив пъпеш. Най-често този зеленчук се вари, задушава, пържи, пълни се със свинско месо и се пече, приготвя се на супи, консервира се (както краставичките). Плодовете и листата се използват широко и в народната медицина. Влияе положително на храносмилането, снижава нивото на кръвната захар, показва въздействие срещу различни ракови образувания, има антивирусно действие. Момордиката се отглежда както краставиците, тя се нуждае от по-дълъг вегетационен период преди да започне да плододава.

Семената се засяват рано (чрез разсад или директно) - до средата на май. Устойчива на болести. След началото на цъфтежа плодовете се развиват бързо и затова трябва да се берат често. Докато са млади, вътрешността им е като при тиквичките, а със зреенето става куха. За консумация се използват неузрелите плодове. Цветът на узрелия плод е оранжево-червен. Растението е противопоказно за употреба от бременни и кърмещи жени, както и от хора с ниско ниво на кръвната захар (хипогликемия). Вегетационен период: 80 - 90 дни. Сейте от 20 Март до 20 Май на дълбочина 2,5 - 4см. Разсадете на разстояние 80см между редовете и 40см между растенията. Сеитбена норма: 0,200кг/дка

Семена в един грам: 5бр. 

В опаковка: 2гр

 

Напишете отзив
Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
Сходни продукти
Модули для Опенкарт 2.x - 3.x